28 Mayıs 2019 Salı

İHRACAT TERİMLERİ

İHRACAT TERİMLERİ

Herkese merhabalar,

Bu yazımızda sizlere ihracat yaparken lazım olacak bazı kelimeleri açıklayacağım. Bu liste her hafta düzenli olarak güncellenecektir.


Exporter(Satıcı, İhracatçı): Malı üreten, işleyen ya da yerel üreticiden alarak yurt dışına satışını yapan gerçek ya da tüzel kişiye ihracatçı(exporter) denir. Özellikle uluslararası ticarette İngiliz dilinin söz geçtiğinden dolayı bu terimlerin İngilizce karşılıklarını bilmek zaruri bir şarttır.

Importer(Alıcı, İthalatçı): Malı yurt dışından çeşitli faaliyetler için ülkeye getiren ve bunun karşılığında yurt dışındaki satıcıya belirli bir miktar para ödeyen gerçek veya tüzel kişiye İthalatçı(importer) denir.

Gümrükçü: Bir ihracat şemasının üyelerinden olmazsa olmazı da gümrükçüdür. İhracat ya da ithalat yapmak isteyen her girişimcinin ya da şirketin mutlaka bir tane gümrük müşaviri olması gerekmektedir. Gümrükçü olarak adrandırılan bu iş konun asıl adı gümrük müşavirliğidir. Gümrük müşavirleri malın gümrük işlemlerini yerine getiren ve bu işlemler karşılığında belirli bir ücret alan firmadır. Eğer bir uluslararası ticaret söz konusu ise gümrükçünüzün iyi ve kaliteli iş yaptığından emin olun. Olası bir acil durumda çözüm getirebilme yeteğini ve tanıdığı kişiler sayesinde ürününüz rahatlıkla gümrükten geçer. Tabiki burada asıl önemli olan husus ürünününüz beyan ettiğiniz şekilde olmasıdır.

Gümrük Bakanlığı: Gümrükçülerin en çok iletişimde olduğu bakanlıktır. İhracat ve İthalat konusunda sonsuz yetkiye sahip bakanlıktır. Gümrük Bakanlığı'nın izin vermediği hiçbir yük yasal yollar ile yurt dışına çıkartılamaz, yurt içine sokulamaz. Limanlarda, havaalanlarında ve diğer gümrük noktalarındaki tüm denetimler ve işlemler bu bakanlığa bağlıdır.

Banka: İhracat ve İthalatta bankaların yeri çok önemlidir. Günümüzde ülkeler uluslararası ticareti kontrol altında tutmak ve gerekli vergileri alabilmek için tüm ödemelerin banka üzerinden yapılmasını istemektedir. İhracat ve ithalat işlemlerinde deneyimli bir banka personeli ile çalışmak akreditif ödeme şeklinde size çok büyük kolaylık sağlar.

Akreditif Ödeme Şekli: Bu ödeme şekli, ödeme seçenekleri arasındaki en zor ve en zahmetli ödeme şekli olmasına rağmane en güveniliridir de. Bundan dolayı eğer ürününüz değerli ve alıcınız yeteri kadar güven vermediyse bu ödeme şeklini tercih etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu ödeme şeklinin banka masrafları diğer ödeme seçeneklerine göre daha fazladır. Ayrıca vade bekleme sorunu da yaşayabilirsiniz. Akreditif ödeme şeklini başka bir yazımızda ele almıştık.

Peşin Ödeme: Peşin ödeme seçeneği uluslararası ticarette en basit ama en güvensiz seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Ürün gelmeden önce alıcı parayı satıcının hesabına havale eder ve daha sonra ürün alıcıya geçer. Bu aşamada alıcının hiçbir güvencesi olmadığından dolayı tercih edilmemektedir. Fakat dünya ticaretinde en çok kullanılan ödeme şekli de bu ödeme şeklidir.

Vesaik Mukabili: Bu ödeme şeklinde ise ihracat ve gümrük işlemleri için gerekli belgeler düzenlenip alıcıya gönderiliyor ve alıcı belgeleri eline aldığı anda ödemeyi gerçekleştiriyor. Bu aşamada da satıcı ürünü çoktan gönderdiği için herhangi bir sorunda hiçbir güvence alamamaktadır.

Bu haftalık buraya kadar, gelecek hafta yeni bilgi ve kelimeler ile yazıya güncelleme yapılacaktır.

8 Nisan 2019 Pazartesi

İhracata Nereden Başlamalıyım?

İhracata Nereden Başlamalıyım?

 Globalleşen dünyada ticaretin yeri gittikçe artmaktadır. Özellikle uluslararası ticaret gün geçtikçe hızlanmakta ve genişlemektedir. Durum öyle bir hal aldı ki esnaflar bile uluslararası ticarete katkı sağlar hale geldi. Bu durum sayesinde girişimcilik ruhu gelişmekte ve yeni atılımlar artmaktadır. Bu sayede ekonomi canlanmakta ve aynı zamanda üretim artmaktadır. Fakat bu durum her ülke ve her işletme için bu kadar kolay değil. 

Bir uluslararası ticaret yapabilmek için elimizde bir tane ihracatçı ve bir tanede ithalatçı olması gerekmektedir. (Bu aşamada ihracatı ve uluslarası ticareti basitçe anlatacağım için serbest bölgelere giriş yapmayacağım. Sadece düz ihracatını anlatacağım.) 

Peki ihracatçı ve ithalatçı nedir?
(Uluslararsı Ticaret konusunu en başından öğrenmek isteyen için detaylı açıklamalar yapma gereği duyduğum için tane tane anlatacağım.)

İhracatçı: Basit anlamda; ürettiği ürünü başka bir ülkedeki alıcıya satan kişidir.
İthalatçı: Basit anlamda; belirli bir mala kendi ülkesinde olan talebin artması sonucu bu talebi karşılamak için yurtdışından mal alan kişiye ithalatçı denir. (İhracat Rejimi, İthalat Rejimi)


Temel aşamada bu iki tarafın olması fiili ihracatın gerçekleşmesi için zorunludur. Buna ek olarak hizmet sağlayıcılar olarak tanımladığımız bazı destek grupları vardır. Bu gruplar bizim ihracat ya da ithalat yaparken işimizi kolaylaştırmak için çalışan kuruluşlardır.

Örneğin;

Gümrükçü: Gümrükçüler hem ihracatçı için hem ithalatçı için resmi makamlardaki gümrük işlemlerini halleden işletmelerdir. Belirli bir komisyon karşılığında çalışan bu işletmeler vekaleten işlemleri halletmektedirler. (Eğer ihracat ya da ithalata yeni başladıysanız mutlaka işi bilen bir gümrükçü ile çalışmanızı taviye ederim. Özellikle az sonra bahsedeceğim limanlarda ve gümrüklerde iş çözme konusunda usta olmalarına dikkat edin. Varsın biraz yüksek ücret talep etsinler. Emin olun malın gümrükte kalmasından ya da anlaşılan sürede çıkmamasından daha kârlı olacaksınız.)

Nakliyeci: Nakliyeci kelimesi ihracatta da ithalatta da birçok işletmeyi kapsamaktadır. Çünkü taşımanın birçok şekli vardır ve bu şekillerin hepsini bir nakliyeciden alma ihtimaliniz çok düşüktür ya da çok maliyetlidir. Bu aşamada bahsedeceğimiz nakliyeci ana taşımacıdır.

Gümrük: İhracatçının ve ithalatçının ülkesinde, ülkeye giren her türlü ürünü kontrol eden, denetleyen kurumdur. Devletler nezdinde her gümrük kendi ülkesinde en üst değere sahiptir. Çünkü ülkelerin çoğunluk vergisi gümrüklerde alınmaktadır.

Yukarıda saymış olduğum işletmeler ve kurumlar bir ihracatın ya da ithalatın gerçekleşmesi için gereklidirler. Bu üyeler ihracatta ve ithalatta her zaman rol almaktadırlar. 

SONUÇ

Sonuç olarak herhangi bir ürünün ya da hizmetin ihracatını yapmaya başlamadan önce yukarıda belirtilen uluslararası ticaretiçin gerekli olan kurum ve kuruluşları iyi anlamak ve ne iş yaptıklarını iyi öğrenmek son derece önemlidir. Özellikle iyi ve kaliteli bir gümrükçünüzün olması sizi birçok zorlukta kurtacaktır. Ayrıca ihracata başlarken herhangi bir kaçakçılık şüphesine düşmemeniz açısında gerekli resmi kurumlara karşı açık olmanızda fayda vardır.

Fiili ihracatın nasıl ilerlediğini merak ediyorsanız, tıklayınız.