20 Ekim 2015 Salı

Tedarik Zinciri...

Tedarik zinciri ya da Lojistik ağı, ürünlerin ya da hizmetlerin tedarikçiden müşteriye doğru hareketlerini kapsayan ve bu süreç içerisindeki örgütler, insanlar, teknoloji, faaliyetler, ve kaynaklar sistemlerinin bütününe verilen isimdir. Tedarik zinciri faaliyetleri sürecinde, doğal kaynaklar, hammaddeler, ve bileşenler, nihai ürün haline getirilir ve son müşteriye teslim edilir. Teorik olarak tedarik zinciri sisteminde, kullanılmış ürünler, artık değerin geri dönüşümü uygun olduğu herhangi bir noktada, tedarik zincirine yeniden girebilirler. 

Tedarik zincirinin kısaca tanımını böyle yapabiliriz fakat burada tedarik zinciri için çok önemli bir eleman olan lojistikten pek fazla bahsedilmiyor. Aslında tedarik zincirini oluşturan en önemli halka lojistik halkasıdır. Çünkü lojistik bu halkanın her yerinde vardır. Mesela siz bir mobilya alacaksınız, gelin bunun tedarik zincirini inceleyelim. İlk olarak tabi ki ağaç kesilecek e bu ağacı taşımak için bir taşıyıcıya gereksinim duyulur. İşte tam burada işin en başında lojistik devreye giriyor. Alıyor o kesilmiş ağacı kereste fabrikasına getiriyor. Burada işlendikten sonra mobilya üretim fabrikasına gitmesi gerekiyor e onu da götürecek olan yine taşıyıcı firmalar. Sonra mobilya fabrikasında işlendikten sonra mağazalara dağıtılması gerekiyor. Bu işi de yine lojistik firmaları yapıyor. Gördüğünüz gibi tedarik zincirini birbirine bağlayan asıl halka lojistik halkasıdır. Eğer bir imalat firması kuracaksanız ve hedefiniz zirveye oynamaksa mutlaka lojistik faaliyetlerinize önem verin.


Bu resimde ne demek istediğimi anlamışsınızdır umarım :)

18 Ekim 2015 Pazar

Temel Lojistik Faaliyetleri Nelerdir ?

Temel Lojistik Faaliyetleri kısaca 3 kolda incelenebilir.

-Taşıma Yönetimi
-Stok Yönetimi
-Depo Yönetimi

Taşıma Yönetimi:

   Taşıma, bir nesnenin(ürün, yük, hammadde, vb.) bir yerden bir yere aktarılması işlemini temin eder. Malzeme akışının temelini oluşturmaktadır. Taşıma faaliyeti daha geniş anlamda ele alındığında müşteri ihtiyaçlarının giderilmesi amacı ile üretilen malların üretildikleri merkezden ihtiyaç duyulan merkezlere zamanında ve ekonomik bir biçimde ulaştırılması olarak karşımıza çıkar. Bu anlamda taşıma faaliyeti ürünlerin istenilen yere ulaştırılması ile ürüne yer ve ürünlerin istenilen zamanda ulaştırılması ile zaman değeri ekleyen tedarik zincirlerinde önemli bir rol üstlenmektedir. Taşımada amaç malın bir noktadan diğerine aktarılması işleminin en doğru, en güvenli ve ekonomik şekilde gerçekleştirilmesidir.


Stok Yönetimi:

Stok, üretimi istenen düzeyde tutmak, teslim ve satışı istenen özelliklere göre gerçekleştirmek amacıyla malzeme ve ürün mevcudunun elde bulundurulmasıdır. Başka bir deyişle, iç ve dış müşterinin talebini karşılamak amacıyla işletmenin elde tuttuğu malzemedir. Tedarik zincirlerinde malzemenin  bitmiş ürüne dönüşümü sırasında stok bulundurulur. Tedarik zinciri içinde hammadde yarı mamule dönüştürülmek üzere tutulur. Hammadde işlendiğinde elde edilen ürün henüz son şeklini almadıysa bu mamullere yarı mamul denir. Yüklemeye hazır haldeki ve üretim sürecini tamamlamış mamullere ise bitmiş ürün denir. Tedarik zincirinin farklı bölümlerinde hammadde, yarı mamul ve bitmiş ürün stokları tutulmaktadır. Fakat bu durum tedarik zinciri üyelerini zorlar. Çünkü nakit para akışı yavaşlar üretilen malın maliyeti kısa sürede kasanıza girmeyebilir veya stokta bekleyen mallar siz satamadan bozulabilir ya da ürünleriniz büyük ise çok yer kaplayacağından sizin için ekstra depo maliyeti çıkarabilir. O yüzden tedarik zinciri üyeleri stoklarını en aza indirgemeye çalışırlar.


Depo Yönetimi:

 Depolama, depolara malzemelerin aktarılması ve ihtiyaç duyulması kadar muhafaza edilmesi, teslim noktalarına gönderilmek için hazırlanmasıdır. Başka bir deyişle stokların( hammadde, yarı mamul, parça veya bitmiş ürün) yer aldığı depo, dağıtım merkezi ve aktarma merkezlerinde lojistik işlemlerin gerçekleştirilmesidir. Depolama, tedarik zincirinde malzemenin hammadde boyutundan bitmiş ürüne dönüşürken, hammaddeden, üretim ortamına, sonrasında, tüketicilere dağıtımına kadar olan süreçte malzemenin durduğu, malzeme hareketinin kesildiği anlarda ortaya çıkar. Depolama tedarik zincirinin en önemli halkalarından biridir.


Kaynak: Lojistik İlkeleri (Anadolu Üniversitesi)

17 Ekim 2015 Cumartesi

Lojistiğin Önemi...


Lojistik nefes gibidir, kıymeti kesilince anlaşılır.

Lojistik neden bu kadar önemli ? Lojistik kavramını abartıyorlar mı ? vb. bir sürü soru aklına takılıyordur her gün. Aslında lojistik düşündüğümüzden de daha önemli bir kavram. Anlamanız için şu örneği vereyim; ben eğer internetten bir ürün alacaksam ne kadar sürede gelecek ve sağlam gelecek mi diye şüphe ederim. Eminim sizde de bu durumlar oluyordur. Çünkü sizin aldığınız bir ay sonra gelecekse onun bir anlamı kalmıyor ya da aldığınız ürün kırılma olasığı olan bir eşya ve geldiğinde kutuyu açtığınızda paramparça olmuş bir şekilde görüyorsunuz. Sinirlenmez misiniz ? Evet der gibi geldi sanki. :) Eğer aldığınız firma işini önemseyen işini benimseyen bir lojistik firmasıyla çalışıyor ise bu durumlarla karşılaşma olasılığınız çok yüksek. Sanırım bu örnekle bile ne kadar önemli olduğu anlaşılıyordur. Bu dediğimi buraya 5 yıl önce yazmış olsaydım derdiniz ki; kardeşim sende yapma bu kadar da olmaz kaç kişi internetten alış veriş yapıyor derdiniz. Ama şuanda internet pazarı çok gelişmiş durumda mallarını internetten satmayan numunelik üç beş tane firma kaldı onlar zaten üst tabaka dediğimiz(ekonomik olarak) kişilere hitap ettikleri için internet pazarı ile uğraşmak istemiyorlar. Peki neden? 

Çünkü dediğim gibi o malın tüketiciye ulaşması büyük sıkıntı ve ekstra maliyet ve üstüne bir de eğer o ürün tüketici tarafından geri göderildi ise eğer o daha büyük sıkıntı hem lojistik firması için hem üretici veya satıcı için çünkü satıcı veya üretici o malın geri gelmesi içinde ekstra bir maliyet ödüyor. Ve o üst tabakaya hitap eden firma diyor ki; zaten benim müşterilerim hazır ben niye getir götür iade ile uğraşayım ki diyor. Bu bakış açısı satıcı tarafından gayet mantıklı zaten senin ürünlerin normal pazara göre daha pahalı ve alıcıların hazır neden dertsiz başına dert alasın ki ? :)


Lojistik Nedir ?

Bence lojistik bir malı üretimden tüketime kadar uygun zamanda uygun fiyata gerektiğinde depolama yaparak ulaştırmaya denir.

TDK nasıl tanımlamış bir bakalım:
Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve uygulanması.



Peki bu lojistik nerede ve nasıl başladı ?
Lojistiğin tarihi bize epey uzak bir tarihe dayanıyor ta Eski Yunan da dahi lojistik önemli bir yere sahipmiş. Fakat hala bizim ülkemizde lojistiğin önemi kavranmış değil. Oysaki ülkemiz 3 kıtayı birbirine bağlayan adeta bir köprü vazifesi görüyor. Hele ki artık dünya bir küresel pazar olmuşken lojistiğe acilen yatırım yapmalıyız. Eski Yunanda ilk lojistik askeri amaçlı ortaya çıkmıştır. Vikipedi şöyle bir cümle kurmuş; Lojistik , askerlerin ihtiyaçlarının kendileri tarafından karşılanması sürecinden, doğmuş bir konsepttir ve bu temelden yola çıkarak çok daha ileriye gitmiştir. Aslında bakarsan bu cümle(tanım) çok doğru. Çünkü günümüzde bile ülkede en iyi lojistiği yapan ordudur. Örneğin her yıl binlerce askerimiz vatani görevini yapmak için TSK ya katılıyor. Bu kişilerin yiyecek,giyecek ve ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması zorlu bir lojistik faaliyetidir. Bir de bunu savaştayken düşünün bir şehirden diğerine tankı götürme getirme silah taşıma asker taşıma derken zaten sizde anlamışsınızdır lojistiğin neden ordu kökeninden çıktığını.