18 Ekim 2015 Pazar

Temel Lojistik Faaliyetleri Nelerdir ?

Temel Lojistik Faaliyetleri kısaca 3 kolda incelenebilir.

-Taşıma Yönetimi
-Stok Yönetimi
-Depo Yönetimi

Taşıma Yönetimi:

   Taşıma, bir nesnenin(ürün, yük, hammadde, vb.) bir yerden bir yere aktarılması işlemini temin eder. Malzeme akışının temelini oluşturmaktadır. Taşıma faaliyeti daha geniş anlamda ele alındığında müşteri ihtiyaçlarının giderilmesi amacı ile üretilen malların üretildikleri merkezden ihtiyaç duyulan merkezlere zamanında ve ekonomik bir biçimde ulaştırılması olarak karşımıza çıkar. Bu anlamda taşıma faaliyeti ürünlerin istenilen yere ulaştırılması ile ürüne yer ve ürünlerin istenilen zamanda ulaştırılması ile zaman değeri ekleyen tedarik zincirlerinde önemli bir rol üstlenmektedir. Taşımada amaç malın bir noktadan diğerine aktarılması işleminin en doğru, en güvenli ve ekonomik şekilde gerçekleştirilmesidir.


Stok Yönetimi:

Stok, üretimi istenen düzeyde tutmak, teslim ve satışı istenen özelliklere göre gerçekleştirmek amacıyla malzeme ve ürün mevcudunun elde bulundurulmasıdır. Başka bir deyişle, iç ve dış müşterinin talebini karşılamak amacıyla işletmenin elde tuttuğu malzemedir. Tedarik zincirlerinde malzemenin  bitmiş ürüne dönüşümü sırasında stok bulundurulur. Tedarik zinciri içinde hammadde yarı mamule dönüştürülmek üzere tutulur. Hammadde işlendiğinde elde edilen ürün henüz son şeklini almadıysa bu mamullere yarı mamul denir. Yüklemeye hazır haldeki ve üretim sürecini tamamlamış mamullere ise bitmiş ürün denir. Tedarik zincirinin farklı bölümlerinde hammadde, yarı mamul ve bitmiş ürün stokları tutulmaktadır. Fakat bu durum tedarik zinciri üyelerini zorlar. Çünkü nakit para akışı yavaşlar üretilen malın maliyeti kısa sürede kasanıza girmeyebilir veya stokta bekleyen mallar siz satamadan bozulabilir ya da ürünleriniz büyük ise çok yer kaplayacağından sizin için ekstra depo maliyeti çıkarabilir. O yüzden tedarik zinciri üyeleri stoklarını en aza indirgemeye çalışırlar.


Depo Yönetimi:

 Depolama, depolara malzemelerin aktarılması ve ihtiyaç duyulması kadar muhafaza edilmesi, teslim noktalarına gönderilmek için hazırlanmasıdır. Başka bir deyişle stokların( hammadde, yarı mamul, parça veya bitmiş ürün) yer aldığı depo, dağıtım merkezi ve aktarma merkezlerinde lojistik işlemlerin gerçekleştirilmesidir. Depolama, tedarik zincirinde malzemenin hammadde boyutundan bitmiş ürüne dönüşürken, hammaddeden, üretim ortamına, sonrasında, tüketicilere dağıtımına kadar olan süreçte malzemenin durduğu, malzeme hareketinin kesildiği anlarda ortaya çıkar. Depolama tedarik zincirinin en önemli halkalarından biridir.


Kaynak: Lojistik İlkeleri (Anadolu Üniversitesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder